Blog # Gitaartips | Zes tips voor je gitaar motivatie!NL / UK

Gitaar motivatie.. Je kunt de beste gitaren, effectapparatuur of versterkers hebben, maar dat maakt je nozes-tips-voor-je-gitaar-motivatie-11347-w800g niet tot een goede gitarist. Het sleutelwoord is oefenen, oefenen, oefenen… maar dat kan soms ook moeilijk zijn als de motivatie wegzakt doordat er dingen niet lukken. Vandaar dat ik met jou deel hoe ik gemotiveerd blijf!

Ooit heb jij besloten om gitaar te willen leren spelen. Je hebt een gitaar gekocht en bent met frisse moed gestart. Maar een van de meest gemaakte fouten met gitaar spelen is dat je het helaas niet in 1 week kunt.

Nee gitaar leren te spelen is een proc

es waar je tijd voor vrij moet maken. Ik adviseer altijd minimaal 15 minuten per dag te oefenen (meer mag, maar forceer niet). Als je dus overweegt om gitaar te leren spelen, focus je dan op 2 dingen.

  • De opstartfase: theorie leren, gitaarakkoorden leren, eelt op je vingers krijgen, oefeningen voor je vingers
  • De ontwikkelfase:  herhaal oefeningen, leer nieuwe akkoorden, liedjes en blijf vooral elke dag gitaar oefenen

Nadat je een goede basis en de juiste start maakt (de lasten), ga je als een speer in je verdere gitaar carrière (de lusten)

2. Blijf niet hangen in een oefening die niet lukt (blijf bij)

Regelmatig hoor ik van cursisten dat ze tijdens mijn lessen bij een bepaald stuk of oefening blijven hangen. Reden?? Ze beheersen deze lesstof nog niet volledig. Daarbij vergeten ze 1 belangrijk ding… stilstaan is achteruitgang. Je kunt 6 weken bij les 3 blijven en uiteindelijk les 3 beheersen, maar je had ook door kunnen gaan met de volgende lessen. Dan had je al bij les 9 gezeten, meer geleerd en waarschijnlijk les 3 ook inmiddels beheerst omdat de nieuwere lessen jou meer vaardigheden zouden hebben geleerd.

Dit kan ook met een liedje zijn wat je leert spelen… Blijft het niet lukken, leg hem dan even opzij en pak hem later weer op. Kortom: blijf nooit hangen in dingen die niet lukken, maar ga gewoon door en blijf bij!

3. Luister naar muziek van anderen en laat je inspireren

Door te blijven luisteren naar muziek van artiesten laat je je onbewust ook inspireren. Je hoort dan weer nieuwe muziek en hebt zoiets van… WOW dat wil ik ook kunnen spelen.

Luister je wel eens naar een genre waar je nooit bij stil hebt gestaan?? Ik weet nog wel toen ik voor een coverband werd gevraagd ik met veel nieuwe muziekgenres in aanraking kwam. Hierdoor raakte ik geïnspireerd en leerde ik weer veel nieuwe technieken aan.

Wat je bijvoorbeeld kunt doen is om maandelijks / tweemaandelijks via youtube of spotify nieuwe artiesten te checken. Kijk wat een voor jou onbekend genre te bieden heeft.

4. Heb kleine doelen i.p.v. onhaalbare doelen

Het zou zeer onrealistisch zijn als ik zou zeggen van… ik besluit vandaag om een profvoetballer te worden en wil volgende week in het Nederlands elftal zitten. Zo is het ook met gitaar leren spelen. Je kunt het nog zo snel willen leren, maar het heeft niets met jouw snelheid te maken, maar met de juiste stappen te maken. Kleine doelen die jou een blijvende gestructureerde basis zullen geven. Leg bij jezelf dus niet de lat te hoog.. (over 2 weken wil ik 3 liedjes kunnen spelen). Nee draai het om… maak kleine haalbare doelen die ervoor zorgen dat je gemotiveerd blijft en op een later moment wel dat onhaalbare doel kunt halen.

5. Kies een vaste lesdag en zorg voor structuur

Je hoort dagelijks minimaal 15 minuten te repeteren, maar ik adviseer je om wekelijks 1 vaste lesdag te kiezen.
Dit is de dag waar je een nieuwe gitaarles hebt, of nieuwe skills aanleert. De overige 6 dagen daarna oefen je je les. Structuur zorgt voor rust en motiveert ook, want je weet wanneer je iets af moet hebben en wanneer je weer iets nieuws gaat leren 🙂

6. Blijf lol houden in gitaar spelen

Wat uiteraard het belangrijkste is, is dat je lol houdt met gitaar spelen. Muziek maken is goed voor je ontwikkeling, een perfecte hobby en het kan ook zeer rustgevend zijn. Kortom.. muziek is voor iedereen, maar houdt wel de lol erin, want dat is de nummer 1 tip om gemotiveerd te blijven!

Bedankt, je bestand is zojuist toegevoegd!