Blog # Sound Effects | Compressor

NL / UK

Zes redenen om een compressor te gebruiken.

Definitie Compressor: 

De naam van het compress gitaareffect (ook wel compressor genoemd) zegt het eigenlijk al; dit effect comprimeert het signaalgeluid. De dynamiek wordt als het ware hierdoor verminderd en het gitaargeluid wordt constanter, compacter en vlakker.

Bij een compress-effect kunnen de bovengrens en ondergrens ingesteld worden. Zachte volumes worden versterkt tot een ingesteld minimum volume en harde volumes worden afgezwakt tot een ingesteld maximum volume.

1. Sustain van je gitaargeluid

Met ‘sustain’ bedoelt men de duur van het je gitaar geluid (hoe lang een toon of akkoord blijft klinken). Sommige gitaren hebben van zichzelf al een hele goede sustain en blijven na het aanslaan lang doorklinken. Andere gitaren vlakken eerder af. Het is niet voor niets dat veel compressoren de naam ‘Compress Sustain’ dragen. De compressor comprimeert het geluid namelijk (hard wordt zacht en zacht wordt hard) met als gevolg dat je meer sustain krijgt in je gitaargeluid. En dat is op de onderstaande grafieken ook goed te zien. Met name tijdens solo’s waarbij je mooie lange noten wilt laten horen (zoals bijvoorbeeld in de blues) is sustain een zeer welkom effect.

compressor

2. Limiter

Een compressor die eenzijdig is ingesteld is een ‘limiter’. Een limiter comprimeert het geluid op het moment dat het boven een bepaald volume uitkomt. Het effect brengt het volume als het ware omlaag op het moment dat er een limiet wordt overschreden (vandaar de naam ‘limiter’). Daarmee worden met name pieken in het geluid weggehaald. Een limiter wordt veel door studio technici of PA geluidsmensen toegepast op een eindmix of tijdens een opname. Maar een limiter effect kan ook voor je gitaar gebruikt worden (en is zelfs ook los te koop als gitaareffect) en met name je eigen oren kun je er blij mee maken!

3. Balanceren van je gitaargeluid

Soms heb je gitaren die niet volledig vlak klinken. Daarmee bedoel ik dat sommige noten of snaren op de gitaar harden klinken dan anderen. Een compressor kan hierbij gebruikt worden om het gitaargeluid meer in balans te brengen wat betreft de volume verschillen. De compressor zal de zachtere noten en snaren versterken en de hardere noten en snaren afzwakken. Overigens is de kans groot dat je gitaar slecht is afgesteld op het moment dat deze grote verschillen laat horen.

4. Gitaar geluid voor in de studio

Een compressor kan ook helpen in de studio tijdens opnames. Je gitaargeluid kan middels een compressor meer op de voorgrond worden geplaatst in de geluidsmix. Daarnaast kan de compressor voorkomen dat je je gitaargeluid overstuurt laat binnenkomen. Ook het gebruik van veel andere gitaar effecten kan nogal eens tot gevolg hebben dat er volume verschillen ontstaan tussen de verschillende gitaargeluiden. Een compressor over het uitgangs signaal lost dat op door elk gitaar geluid vlakker te maken en op een vergelijkbaar niveau te brengen.

5. Verbloemen van gebreken in je speeltechniek

Als je gitaar techniek nog niet optimaal is dan zul je nogal wisselend je gitaar aanslaan. De ene keer is het harder en de andere keer is het zachter. Middels een compressor kun je een gebrek aan techniek compenseren. Je aanslag en je geluid zal egaler en constanter worden. Maar natuurlijk is het veel verstandiger om goed les te nemen en met name om heel veel te oefenen, zodat je dit probleem niet hebt.

6. Compenseren van signaalverlies

Als je veel effecten gebruikt of veel kabels tussen je gitaar en versterker hebt, dan krijg je signaalverlies. Een compressor kan helpen om dit signaalverlies te compenseren. Je gebruikt het effect dan als het ware als een soort van voorversterker alvorens het signaal je versterker in gaat.

Afsluitend een filmpje waarin je wat voorbeelden hoort:

Bedankt, je bestand is zojuist toegevoegd!