Blog # Sound effects | Flanger

NL / UK

Flanger

flangerEen flanger is een effect waarbij dezelfde geluidssignalen tegelijkertijd te horen zijn met een kleine delay (vertraging) ertussen.

Hierbij is de lengte van de vertraging (de delay) variabel, zodat het tijdsverschil tussen de geluidssignalen geleidelijk langer en korter wordt (in milliseconden). Dit creëert een bijzonder effect dat doet denken aan een ronddraaiend geluid. Sommige mensen karakteriseren het als het geluid van een straaljager.

Het flanger effect (ook wel Flanging) is ontstaan in de jaren 60. Men nam muziek op band op en speelde het vervolgens op twee bandrecorders simultaan af. Doordat het afspelen van twee analoge bandrecorders niet altijd gelijk gaat ontstond er het flanging effect.

De meeste flanger effecten hebben de mogelijkheid om het uitgang-signaal weer als ingang-signaal te gebruiken. Het gitaargeluid doorloopt dan eigenlijk meerdere malen de effect-module, waardoor er extra dimensie kan ontstaan in de vorm van een feedback (resonantie).

      1. flanger2

Flanger met een overdrive gecombineerd. Redelijk wat feedback, voor een “straaljager”-effect. Vanaf 18 sec met nóg meer feedback. Vanaf 30 sec met cleane akkoorden, en weinig feedback voor een chorus-achtig effect.

Verschil en overeenkomsten flanger, phaser en chorus.

Een phaser, flanger en chorus zijn sterk aan elkaar gerelateerd. Het grote verschil is dat het vermengde ‘uit fase signaal’ bij de phaser en chorus constant is en bij de flanger variabel. Phaser effecten (subtielere klankkleur) gebruiken echter frequentie filters en geen delays om het effect te creëren.

Bedankt, je bestand is zojuist toegevoegd!