Blog # Studio recording | Benodigdheden voor opname zangNL / UK

Wil je goed zang gaan opnemen op je PC computer, Mac of misschien zelfs wel iPad? En wil je weten hoe je met hele goede kwaliteit geluid en je stem kan opnemen? En welke apparatuur je daarvoor nodig hebt? Dan volgt hier een complete opsomming van alle stappen en onderdelen om eens naar te kijken en over na te denken.

Kies een goede zangmicrofoon

Goed zang opnemen begint met een goede zangmicrofoon. Dit kan een live microfoon zijn zoals je vaak zangers en zangeressen op een podium ziet gebruiken. Zoals deze bijvoorbeeld:

Samson Q8
Samson Q6
Shure SM58-LC
Q8 Samson Q6 Samson SM58-LC Shure
   
Dit zijn allemaal prima zangmicrofoons voor op een podium. Maar absoluut niet de beste zangmicrofoons voor goed (home) studio kwaliteit opnamen. Je kunt deze prima gebruiken met een goed resultaat, maar het kan gewoon een stuk beter. Nadeel van deze handmicrofoons is dat ze gewoon niet zo gevoelig zijn. Dat is beter als je ze in je hand houdt op een podium om te zingen. Maar niet als je je zang met veel detail en een mooie natuurlijke klank wil opnemen. Dus wat is beter?

 

(Home) Studio Condensator Microfoons

Condensator microfoons zijn microfoons die een beetje stroom krijgen waardoor het microfoon element super gevoelig wordt. Dit maakt ze dan ook ongeschikt voor live gebruik omdat ze dan veel meer blaas en wind geluiden zouden opvangen. En je kunt ze niet vast houden. Maar dus perfect geschikt voor heel goede zang opnamen in een studio, of thuis studio of je eigen kamer studio!

SE Electronics X1 USB
Samson C01U
sE Electronics X1 PAK STUDIO USB
X1 USB sE Electronics C01U Samson X1 PAK STUDIO USB sE Electronics
  • Deze vier voorbeelden geven je meteen 2 opties. Of je kiest een goede USB zangmicrofoon, of je kies voor een standaard condensator microfoon met een USB geluidskaart.

USB microfoon, of USB Microfoon/Geluidskaart Combinatie?

Zoals je hierboven ziet in de voorbeelden zijn zowel de beroemde C01 als X1 studio microfoons er in een gewone condensator versie (met usb geluidskaart), als een USB microfoon versie. Welke kun je nu het beste kiezen en wat is het verschil? Het verschil is dat de USB microfoons een kleine mini usb geluidskaart in de microfoon hebben ingebouwd, vandaar dat het usb microfoons zijn. Maar dit is voor de kwaliteit iets minder omdat de electronica natuurlijk iets simpeler en goedkoper is. De totale prijs van een goede usb microfoon is natuurlijk wel weer goedkoper dan een USB microfoon/geluidskaart combinatie.

In het kort Studio Condensator Microfoon met USB ingebouwd (USB microfoons) zijn goedkoper en klinken heel goed voor zang opnamen. Wil je meer mogelijkheden en een nog beter geluid voor het opnemen van zang kies dan voor een USB microfoon/geluidskaart combinatie. Andere voordelen van de verschillende combinatie pakketten is vooral dat je de extra accessoires zoals standaard, pop filter, goede software er meteen bij krijgt met veel korting!
Wil je het niet te duur maken of heb je niet zon groot budget koop een goede USB microfoon. Heb je meer budget en wil je toch de accessoires, kies een combinatie pakket met usb geluidskaart.

Staand of zittend zingen? Standaard kiezen

Je kunt mooi zingen, of je wilt leren zingen? Kun je dan het beste zitten of staan. Zang leraren raden aan om te gaan staan! Waarom? Een zittende houding is gewoon iets minder ideaal voor je longen en ademhalingstechniek! MAAR hierbij kunnen we ook meteen opmerken: Je hebt echt niet altijd je maximale ademhaling nodig. En de hele tijd maar staan is niet altijd even praktisch en efficiënt. Dus gewoon lekker aan je tafel of bureau zitten en aan je muziek werken kan soms net zo handig en soms veel efficiënter zijn. Zeker als je gewoon lekker met muziek bezig bent. Kies dus bijvoorbeeld voor een standaard wat je praktisch lijkt, er 1 bijkopen later is niet zo duur.

Samson MK10

Samson MD3
MK10 Samson MD3 Samson

Pop filter

Wil je goed zang opnemen? Dan kun je bijna niet zonder pop filter. Een pop filter blokkeert luchtstromen die bijgeluiden veroorzaken.

 

SE POP sE Electronics SE Electronics SE POP SE DUAL POP sE Electronics

SE DUAL POP

Muziek Software, Opname Programma’s

Free software: Audicity

The Ableton Live Lite recording software
Cubase
Studio One
Pro Tools

Bedankt, je bestand is zojuist toegevoegd!