Blog # Sound effects| Reverb + Delay

In de rubriek “alles wat je wil weten over … ” schrijf ik mijn ervaringen en kennis over betreffende geluidseffecten, de theorie achter deze effecten. Voor zowel gitaristen als  muzikanten die muziek willen opnemen / mixen kan deze informatie erg nuttig zijn. Ieder rubriek komt een ander effect aan bod.

Delay

Een delay zorgt ervoor dat het gitaargeluid als een echo wordt herhaald. Het gitaargeluid wordt als het ware opgenomen en bewaard, waardoor het mogelijk is om na een bepaalde tijd het geluid nog een keertje te laten horen. Het delay effect wordt veelal toegepast met meerdere herhalingen van het originele gitaargeluid, waarbij het geluidsniveau (volume) bij elke herhaling lager (zachter) is.

Vroeger moest het gitaargeluid op een tape worden opgenomen om daarna meteen weer afgespeeld te worden. Tegenwoordig zijn vrijwel alle delay effecten digitaal. Het analoge gitaarsignaal wordt eerst omgezet naar een digitaal signaal zodat het gemakkelijk te bewaren is (er is geen fysieke band (tape) meer nodig om het op te nemen) en daarna weer te horen kan worden gebracht na een digitale naar analoge conversie van het geluid.

Een delay wordt heel veel voor solo geluiden gebruikt maar is ook regelmatig in slag gitaarpartijen te horen.

Enkele voorbeelden toepassing bij gitaar: 

      1. digdelay

Digital Delay, een echo-effect dus. In het begin met distortion (en vibrato-handle van de gitaar!). Vanf 16 sec clean, met een heel korte delay. Vanaf 24 sec: korte delay met een sterke feedback, voor een “robot”-achtig geluid.

      2. stereodelay

Stereo Delay, Ping-pong delay, van kanaal naar kanaal. Vanaf 14 sec timed delay: in het tempo. Vanaf 18 sec: reversed delay: herhaling achterstevoren!

Reverb

Een reverb effect (of galm) moet je je voorstellen als een effect dat de ambiance (of de akoestiek) van een bepaalde ruimte simuleert. Als je gitaar speelt in je badkamer dan klinkt het anders dan als je in je woonkamer, in een kerk of in een volledig gestoffeerde oefenruimte speelt. Het verschil zit hem in de omvang van de ruimte en de materialen in die ruimte (inclusief vloer, plafond en muren).

Het reverb effect is daarom ook wellicht het meest gebruikte effect van alle gitaareffecten, omdat het het gitaargeluid levendiger en ‘echter’ maakt.

Ook kan je een reverb effect omdraaien, dan krijg je Reverse. Benieuwd hoe dat gaat ? Stuur me ff een PM en ik stuur je wat uitleg door!

      3. reverb_delay

Reverb / Delay, reverberation (=galm) effect. Vanaf 13 sec: galm plus echo (delay). Vanf 27 sec korte galm. 

Afsluitend een inspirerend filmpje over toepassing van reverb over je zang !

Bedankt, je bestand is zojuist toegevoegd!