Luchtvochtigheid een probleem?

Luchtvochtigheid een probleem?

Gitaren en luchtvochtigheid

Vaak denken muzikanten/gitaristen dat oud, gerijpt hout geschikt voor gitaren uitgewerk is, dit is een veel voorkomend misverstand. Hout heeft een eigenschap die varieert met de temperatuur en de luchtvochtigheid. Gitaren worden bijna altijd gemaakt tussen 45 en 55 % luchtvochtigheid. Als de hoeveelheid vocht in de lucht daalt dan zal het vocht in het hout zichzelf aan de lucht afstaan, en krimpen. In de winter maken we dat natuurlijk regelmatig mee, als er een oostenwind opkomt en vorst dan is dat vaak de oorzaak van krimpende en kierende houten vloeren, maar het is zelfs mogelijk dat er ineens een scheur verschijnt in het bovenblad van uw geliefde gitaar, en dat maakt niet uit in wat voor prijsklasse de gitaar zich bevondt. In de zomer is het een ander verhaal, de luchtvochtigheid kan dan soms oplopen tot zo’n 70% of hoger maar gelukkig is een gitaar daar tegen wel bestand.

Hoe merk je dit nu aan je gitaar?

Zodra je gaat spelen en je merkt dat de hoogte van je snaren steeds lager wordt en er onstaat plotseling dat er een snaar of snaren gaan aanlopen (fretbuzz) dan is dat een teken dat het hout aan het krimpen is. Er zijn natuurijk verschillende soorten gitaren, hier hebben wij het over de elektrische gitaren en staalsnarigen (western gitaren) bij klassieke gitaren liggen de snaren aanzienlijk hoger en dit is dan ook minder opvallend. Soms komt het ook voor dat je het gaat voelen aan de uiteinden van de frets die scherper gaan aan voelen, het kan dan zijn dat de toets aan het krimpen is gelukkig komt dit zelden voor.

Voorkomen

De beste manier om dit te voorkomen is de gitaar in de koffer te bewaren en deze evt licht te bevochtigen, er zijn verschillende producten op de markt zoals een Humidifier die hiervoor geschikt zijn. Ook zijn er producten die bij een akoestische of klassieke gitaar het klankgat afschermt wat ook ervoor zorgt dat er geen vocht in de gitaar kan komen. Ook is er de mogelijkheid om in de ruimte waar de gitaar zich bevindt een bevochtiger te plaatsen, het is dan wel belangrijk dat deze voldoende capaciteit heeft. Op Youtube zijn verschillende video’s te vinden welke schade er kan komen door droogte aan een gitaar.

Kyser_Lifeguard

Onderhoudstips

Bij een luchtvochtigheid van circa 50% zal de gitaar optimaal zijn werk doen. Deze luchtvochtigheid doet zich veelal voor in de lente en in de herfst, en wanneer de verwarming nog niet constant aan staat. Indien het in die periodes veel regent zal de luchtvochtigheid natuurlijk toenemen. Als dit het geval is heb je kans dat je gitaar gaat dan bol gaat staan. Het gevolg is dat snaren sneller aanlopen tegen de fretten waardoor bijgeluiden ontstaan. Met name steelstring gitaren, ook wel country gitaren genoemd in de volksmond zijn daar erg gevoelig voor. Deze gitaren zijn d.m.v. een halspen in de hals goed bij te stellen zodat het ongemak verholpen kan worden. Bij een te droge lucht zal je gitaar gaan krimpen. Vaak tijdens de winter bij met name centrale verwarming loopt de relatieve luchtvochtigheid sterk terug tot onder de 40%. Door een combinatie van vriesweer en CV verwarming kan dit ontstaan. In een te vochtige periode of een te droge periode kan men de gitaar beter in zijn koffer indien aanwezig bewaren en of anders in een goede hoes. In huis is een eenvoudige ontvochtiger voor alleen in een gemiddelde slaapkamer vaak al voldoende om de luchtvochtigheid op peil te houden. Bij extreme droogte kan juist een bevochtiger worden gebruikt. Let wel op het tijdig reinigen van een bevochtiger. Om de relatieve luchtvochtigheid te meten zijn er diverse hygrometers in de handel. (Bron Gitaarstudio-Dronten)