Waar herken je een kwaliteit gitaar aan? Waar moet je opletten? 

Om te beginnen. 

Als je les gaat nemen, krijg meestal advies om niet met de allergoedkoopste gitaar te beginnen, maar liever met eentje met een massief bovenblad. Waar je dus op moet letten bij goede degelijke gitaren is dat de bovenlaag massief is, vaak omschreven met “solid top”, sparren / ceder hout. Zijkanten van Mahonie maakt het helemaal af, maar niet altijd nodig. Reken voor een goede beginnersgitaar op prijzen vanaf zo’n 225 – 250 euro.

Toeval

Het aardige met akoestische gitaren is dat er soms een geweldige toevalstreffer tussen zit. Gitaren die klinken alsof ze minstens twee of drie keer zo duur zijn. Zo’n gitaar moet je er natuurlijk wel uit kunnen pikken. Tip? Neem iemand mee die behoorlijk kan spelen, als je voor de eerste keer een gitaar gaat kopen. die herkent ook de gitaren die juist wat minder zijn, terwijl ze net zoveel kosten.

Waarom een dure? 

Je moet goed kijken als je het verschill tussen een goedkope en een dure gitaar wilt zien. Waar betaal je nou eigenlijk voor, als je meer geld uitgeeft? in de eerste plaats natuurlijk voor een beter geluid. Voor duurdere instrumenten wordt beter hout gebruikt, bijvoorbeeld, en dat verschil is te horen.

Zelfde hout, beter instrument.

Bij klank speelt zeker niet alleen de kwaliteit van het hout een rol: het gaat er ook om hoe je van dat hout een gitaar bouwt. Iemand die dat beter doet, steekt er mogelijk niet alleen meer tijd in, maar vraagt er waarschijnlijk ook meer geld voor.

Afwerking. 

Duurdere gitaren zijn ook vaak beter afgewerkt, en ze hebben betere stemmechanieken, om maar een paar voorbeelden te noemen. Of het inlegwerk van de rozet is fijner, of de positiemarkeringen van een steelstring zijn schitterend uitgevoerde ontwerpen, in plaats van simpele stippen op de toets.

Van dat soort details gaat een gitaar natuurlijk niet beter klinken, maar je koopt zo wel een exclusiever instrument. En een mooier instrument, meestal.

Controle

Op heel goedkope instrumenten zitten soms snaren waarmee een gitaar nooit echt goed gaat klinken. Bovendien worden zulke instrumenten meestal niet uitgebreid gecontroleerd en afgesteld voor ze de winkel in gaan. Dure modellen krijgen die kwaliteits controle wel, als het goed is.

Met de hand gebouwd

Zelfs gitaren van nog geen tweehonderd euro worden vaak als “handgebouwd” aangeprezen. Dat is niet helemaal gelogen: veel goedkope Spaanse gitaren worden inderdaad met de hand gebouwd – maar dan wel aan de lopende band. Er zijn trouwens ook gitaren van een paar duizend euro waarvan de fabrikant juist graag laat weten dat hij veel machines gebruikt, omdat die veel prciezer werken en minder fouten maken dan mensen …

Politoeren.

Sommige gitaarbouwers gebruiken geen lak op hun gitaren, omdat zo’n opgespoten en gepolijste laag vrij dik en hard is. Dat geeft een prima bescherming, maar het hout van het instrument kan minder goed trillen en dat zou de klank niet ten goede komen. Die bouwers lakken hun gitaren dus niet, maar ze politoeren ze met schellak. Politoeren is een bewerking die per gitaar makkelijk 10 uur kost, verspreid over minstens twee weken omdat elk laagje steeds moet drogen. Dat maakt zo’n gitaar natuurijk tot een kostbaar instrument. de uiteindelijke laag, die niet meer dan 5/100 millimeter dik is, blijft altijd enigszins elastisch en beweegt dus mee met de trillingen van het hout. Gitaren die zo afgewerkt zijn, kosten makkelijk vijfduizend euro.

Lijstje met populaire gitaren / merken.

Uiteindelijk moet je de gitaar kopen die jij het best vindt klinken en het lekkerst vindt spelen, voor de prijs die je wilt (en kunt) betalen. Nu heb ik voor je een lijstje samengesteld met betrouwbare merken en waar je er zeker van mag zijn dat je een goede kwaliteitsgitaar in handen hebt. Ik raad je wel aan niet blindelings op dit advies je keuze te maken, maar met dit lijstje kun je naar de winkels om deze gitaren uit te testen.

Klassiek, spaans / nylonsnarige gitaar.

Voor klassieke gitaren is Alhambra toch wel de top, betaalbaar en goede degelijke kwaliteit. Zit je rond de 350 – 400 . Daarna ga je richting 500 -1000, 2000 , 3000 voor echte flamenco gitaren.

Vergelijk: https://www.bax-shop.nl/compare/#/39354/59999/202904/39381

Western gitaren (staalsnarig).

Een staalsnarige kun je goed gebruiken voor in een band, je hebt ze ook in semi – acoustische uitvoering, met ingebouwde pre amp.

Prijs voor een staalsnarige rond de € 175 – 300. Wil je een semi-akoestische moet je toch aan € 500.- denken.

Vergelijk: https://www.bax-shop.nl/compare/#/37483/237809/237993/325173/289145

Voor de Crafter gitaren zou ik eens kijken bij Let’s Play guitarstore op de Tongelresestraat Eindhoven. Zij hebben daar een hele serie van staan, leuke gitaartjes ook. Andere muziekwinkel in Endhoven zit een paar straten verder, Keymusic Eindhoven

Natuurlijk moet ook nog de webshop Bax shop vermelden 😉 Je kunt hier online je bestelling doen. Het is moeilijker om daar even langs te gaan, hun winkel ligt in Goes.